The process of import substitution in the food market as the object of modeling
https://doi.org/10.24411/1993-7598-2019-10204
EDN: FDYWSR
Abstract
The processes of import substitution in agriculture and the state of agri-food markets are considered in the article in the context of the development of a model of system dynamics in AnyLogic environment. The need to use the simulation method is explained by the complexity of the competitive environment in terms of protectionism policy. The purpose of the work is to develop a mechanism for regulating the food market: determining the equilibrium volumes of domestic production, imports and exports, in which the level of consumer prices and incomes of producers are harmonized. The results of the model on the example of poultry meat market showed that modern export volumes are clearly insufficient. If the physical volume of exports does not increase by about three times, the incomes of producers will fall to a critical level and, consequently, the upward trend in supply may change direction. The novelty of the work lies in the fact that the results of modeling can calculate the characteristics of the industry market in a state of equilibrium: the volume of exports and imports, domestic production, price, stocks, etc. The main conclusions and provisions of the work can be used for the development of economic policy measures and management decisions on the regulation of food markets.
Keywords
References
1. Антамошкина Е. Н. Моделирование и оценка продовольственной безопасности региона//Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса. 2017. № 1. С. 239-244.
2. Белова Т. Н. Искусство аграрной политики: протекционизм или свободная торговля//ЭКО. 2017. № 5. С. 61-75.
3. Карпов Ю. Г. Моделирование систем. Введение в моделирование с AnyLogic-5. СПб: БХВ-Петербург, 2006. 400 с.
4. Кельтон В. Имитационное моделирование систем. Классика CS. СПб: Питер; Киев: изд. группа BHV, 2004. 847 с.
5. Киселев С.В., Ромашкин Р.А. ВТО и сельское хозяйство России//Вестник Московского университета. Экономика. 2006. № 4. С. 75-93.
6. Киселева М. В. Имитационное моделирование систем в среде AnyLogic. Екатеринбург: УГТУ-УПИ, 2009. 88 с.
7. Крылатых Э. Н., Белова Т. Н. Экспорт российского зерна в контексте формирования региональной экономической политики//Экономика региона. 2018. Т. 14. Вып. 3. С. 778-790. doi: 10.17059/2018-3-7.
8. Крылатых Э. Н., Строков С. Н. Методы прогнозирования в исследованиях агропродовольственной сферы и сельского хозяйства (на примере международной системы моделей AglinkCosimo)//Аграрная Европа в XXI веке. М.: Институт Европы РАН, 2015. С. 45-54.
9. Крылатых Э. Н., Строков С.Н. Опыт прогнозирования развития агропродовольственных рынков с использованием модели AgLink-Cosimo//Международный сельскохозяйственный журнал. 2012. № 4. С. 3-6.
10. Прокопьев М. Г., Киселев С.В., Ромашкин Р. А. Анализ экономической политики в области внешней торговли России: результаты моделирования//Никоновские чтения. 1999. № 5. С. 199.
11. Пшунетлев А.А. Моделирование регионального потребительского рынка//Научный журнал КубГАУ. 2014. № 98. С. 1-16.
12. Романович О. В., Поддубный В. В. Имитационная модель рынка одного товара с оптимальной стратегией поставки товара в условиях запаздывания//Перспективы развития фундаментальных наук: м-лы конф. Томск, 2012. № 11. С. 642-644.
13. Самыгин Д. Ю., Барышников Н. Г., Мизюркина Л. А. Проектная модель развития аграрной экономики: продовольственный аспект//Экономика региона. 2017. Т. 13. №2. С. 591-603. doi: 10.17059/2017-2-23.
14. Тумаланов Н. В., Иванов В. В., Тумаланов Э. В. Изменение условий конкуренции на рынке агропродовольственной продукции//Современная конкуренция. 2012. № 3. С. 80-87.
15. Фетюхина О. Н. Экономико-математическое моделирование процессов развития агропродовольственного рынка России//Terra economicus. 2011. № 3. Ч. 2.
16. Шеннон Р. Имитационное моделирование систем: искусство и наука: пер. с англ. М.: Мир, 1978. 421 с.
17. AgLink-Cosimo Model. Documentation A partial equilibrium model of world agricultural markets. OECD, Food and agriculture Organization of the United Nations, 2015.
18. Barsukova S. Food and agriculture. Russia: Strategy, Policy and Administration, ed. by I. Studin. London, Palgrave Macmillan, 2018, pp. 241-255.
19. Dordzhieva O. B., Dordzhieva B. V., Siptits S. O. State programs for sustainable rural development. European Research Studies Journal, 2018, vol. 21, no. 2, pp. 200-213.
20. Gataulina E., Hockmann H., Strokov A. Production risk, technology and market access in different organisational forms: evidence from Tatarstan and Oryol. Journal of International Agriculture, 2014, vol. 53, no. 4, pp. 293-318.
21. Goldin I., Knudsen O. Agricultural trade liberalization. OECD/World Bank, 1990, p. 448.
22. Heilbroner R.L. The Worldly Philosophers. New York, Simon & Schuster, Inc., 1967, 432 p.
23. Scherer F. M. Industrial Market Structure and Economics Performance. Chicago, 1970, 408 p.
24. Uzun V. Ya., Shagaida N. I. The food embargo and choice of priorities. Problems of Economic Transition, 2017, vol. 59, no. 1-3, pp. 202-217.
Review
For citations:
Belova T., Kupriyanova M. The process of import substitution in the food market as the object of modeling. Journal of Modern Competition. 2019;13(2):50-61. https://doi.org/10.24411/1993-7598-2019-10204. EDN: FDYWSR